Puttes hemsida

Tutputten är RiksSMASKs maskot och galjonsfigur, och utgör i all sin gemytliga rondör den samlande kraftfigur omkring vilket musikaliskt ekvibrilistiska studenter, före detta studenter och student Hang-arounds flockas, vartannat år i Uppsala och vartannat år i Linköping. Flockbildningen, Studentorkesterfestivalerna, benämns STORK (STudentORKesterfestivalen) i Uppsala och SOF (StudentOrkesterFestivalen) i Linköping och har vädrat luft några dagar i maj varje år sedan 1973.

Inbitna faktanördar skall naturligtvis också få sig en lite gobit: Namnet STORK kläcktes av Erland Lonaeus i Uppsala och som var PR ansvarig under den första STORKen 1977. Han var även fadder åt LitheBlås när dessa besökte sin första STORK.


Är detta ur-tutputte? Bilden är ett gammalt montage, utan årtal.

Ur-tutputten såg världens ljus 1975 i Linköping. Men hans bakgrund och ursprung är okänd. Flera spekulationer har gjorts. Ett pekar på ett ursprung i Tyskland, andra menar på att han är en avläsen släkting till RFSUs Black Jack kondomfigur. Ett faktum som stammar från Puttes kroppsform som tveklöst visar släktskap med en phallos. Men hans ursprung är trots allt ännu inte fastställt.

Den föräldrarlösa, och i formen konturlösa Tutputten hamnade 1976 hos Tord Elfwendahl som utvecklade och renritade figuren till den Putte vi idag känner. Eller rättare sagt Tutputtarna, eftersom de är två. Tutputten bär ingen huvudbonad i Linköping. I Uppsala bär han däremot studentmössa. På så sätt har respektive orkesterfestival fått sin egen. I RiksSMASKs märke finns dock båda med.
(RiksSMASKs DubbelPuttar nedan är f ö ett beställningverk speciellt skapad av Tord för RiksSMASK)

Dubbelputtarna förgyllde omslaget till RiksSMASKs sångbok från 1998 - numera en sångboksraritet.


Tord Elfwendahl har sedan 1976 svarat för tutputtens form, förvaltning och förädling,
och samtidigt ansvarat för STORK-profileringen -77, -79, -81, -83, - 86, -88, -90, -92, -94, -96, -98, MilleniumSTORKen 2000, STORK2002 och STORK Rediviva 2006.

Vintern 2003-2004 dog STORKen i Uppsala efter ett beslut från de ekonomiska garanterna att inte längre erbjuda STORKen sitt stöd.
STORKen blev 10, eller sammanlagt 25 människoår. Men ett utkast till profil för den elfte STORKen låg redan klar och kan presenteras här nedan.

Hösten 2005 återfinns ett litet bortglömt STORK-ägg i en spelskrubb någonstans i Uppsala!
Embriot lever, mot all förmodan, och ägget läggs varsamt i en inkubator. Under hösten och vintern vårdas ägget ömt och optimism spirar.
STORKen är på väg att återuppstå. Ingen vet om den efter kläckningen kommer att bli lika stor som sina anfäder, men en pigg liten gaphals kan vi i alla fall hoppas på.

STORK Rediviva
Knatten mår bra. 2006 kom det mer än ett skrik ur halsen och det finns god hopp om en återväxt. Vi ser fram emot 2008.

STORK 2008
2008 blev det svångremsSTORK. Dvs det satsades väldigt lite på Putte och Profilen.
Av kostnadsskäl valde kommittén att lägga allt på lägsta kostnadsnivå. Puttes pappa menade också att kommittéen inte tog sitt etiska ansvar.
Billiga medaljer har definitivt inte samma värde för bäraren och kvalitetssäkningen kommer bara gynna leverantörer som skrupelfritt utnyttjar lågpristillverkning.
Frågan om kvalitét blev en vattendelare, som frammanat frågan om inte RiksSMASK borde anta vissa etiska grundregler.
Varken STORK eller SOF gynnas långsiktigt av varumärkesbärare som tappar sin glans på en månad.
Våra medaljer och märken måste kunna tåla 25 års bärande på en orkesterjacka! Den kvaliteten kostar några kronor extra!
Efter 31 år och 15 STORK avslutas därmed mitt aktiva engagemang som STORK-profilör.
Som pappa till Putten anser jag däremot att han skall leva vidare, men det kommer att bli under osäkrare former.
Den lilla parveln befinner sig nu på en barkbåt, mitt ut i en stridig fors.

STORK 2010
RiksSMASK bestämmer att STORKen skall bli flyttfågel. Fågeldammen skall inte längre få vara dess exklusiva häckningsplats. Hornens läten skall inte längre exklusivt vart annat år få ljuda i maj över Parksnäckan. Därmed far STORK samma väg som så många före som kom till Uppsala. Man gjorde det man skulle (och lite till), blev kär, blev klar, blev kvar men skingrades tillslut. Nu blir istället STORK en företeelse som kan göra nedslag lite varsomhelt i riket. Från Falsterbo till Haparanda. Eller varför inte på ett mikrobryggeri i Torsby? Ex hic ut infinito.

--------------- > Två äldre märken (STORK 1986 och 88) kommer här vad det lider <---------------------

SORKen

En släkting till STORK är SORK (StudentOrkesterKryssning) och en sådan hölls hösten 2004
På SORKen har Tutputten försetts med en käck sjömansmössa och Fruit of the Loom t-shirt..


Typiska

STORK-upplevelser (som nu är käraminnen):

Foto: Michael Gawrys (inte som jag tidigare trodde Robert Söderblom. Robban sitter f ö i mitten, längst fram, på bilden till höger ovan)
(f.v. Dr Mombasa, alias Anders Hede, visar upp Alliancens banér för en okänd dam -- Patriciabaletten omgärdar fagra, oförglömliga Eliza --STORK-vettar som sett det mesta och provat allt.)


Tutputten väntar alltjämt på att upphöjas till nationell kultfigur, få ett torg uppkallat efter sig och ser med längtan fram emot möjligheten att få dra sig tillbaka och öppna ett mikrobryggeri i Torsby.

E-post till Tord Elfwendahl

--> Tutputtes utvikningssida (som han ser ut i Uppsala)
--> Tutputtes utvikningssida (som han ser ut i Linköping)